Зоран Контић - СЛОМ ВАСЕЉЕНСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

 

СЛОМ ВАСЕЉЕНСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

 

Још од краја прошлог века када су српски народ и Црква узалуд очекивали подршку у време великог страдања па до данашњег мучког ударца у леђа московској патријаршији, православни свет према Васељенској патријаршији гаји однос који, иако је у складу са каноном и миленијумским црквеним обичајима, није у складу са стварним животним околностима, па самим тим, нема ни жељени ефекат. Православни народи, верници и њихове помесне цркве пропуштају да примете следеће: као што у свом чланку рече проф.Мирољуб Јефтић, „Патријарх Васељенски живи у сталном страху да се не понови 1955.година када је Патријаршија девастирана, посмртни остаци васељенских патријарха избачени из гробова, православне жене силоване и убијане а њихови синови и мужеви, масакрирани. Патријарх и Патријаршија опстају захваљујући милости америчког конзула у Цариграду и ЦИА.“

Очигледно да су поменути, а не свевишњи, заједно са владом Турске, имали одлучујући утицај при избору патријарха зато се од особе на таквом месту и не може очекивати да испуњава заповести небеског, већ земаљских господара.

У складу са овим не треба, дакле очекивати, да се јединство православља успоставља преко и уз помоћ прве међу једнаким патријаршијама. Она је под окупацијом и на њу не треба рачунати, док окупација траје. Јединство треба успостављати око а не преко ње. Оно се може остварити у условима апсолутне братске и саборне једнакоправности, при чему се не сме губити из вида да опстанак православља суштински зависи само од једне, највеће... То јој, међутим, у свету силе која нас окружује не даје већа права, већ јој само увећава обавезе и одговорности. Зато је треба братски и саборно подржати да не остане сама, у ком случају би нарасле обавезе могле да надрасту чак и њену огромну моћ. 

 

Зоран Контић,

Заменик председника Удружења "Српски одговор"