СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ ПОНОВО МЕЂУ НАМА

СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ ПОНОВО МЕЂУ НАМА

 

 

На скупу Свесрпске научне конференције „Историјско и духовно наслеђе Срба у односима нове светске равнотеже“, одржаном у Руском дому 09.октобра 2015., присутнима смо се обратили следећим текстом:

 

„После промена које су 2000-те године задесиле Србију и између осталог, довеле до институционалног дисконтинуитета, на северу Србије, је дошло до продора неоусташке идеологије из суседне државе чији су народни представници од почетка ослобађања Срба у 19.веку, радили и раде на нашем разједињавању и однарођавању. Обилато помогнути од стране власти у Београду, носиоци ове идеологије су продрли у институције Срема, Бачке и Баната, тј. полу-државе Војводине.

Група храбрих, умних и Српству, уједињеном у слободи, оданих грађана, супротставила се томе оснивањем Српског народног покрета „Светозар Милетић“, који је потом у сарадњи са најумнијим грађанима, не само српског рода и челницима Српске Православне Цркве, јавним деловањем у Србији, другим српским земљама и дијаспори, чувао готово згасли пламичак националне свести, јединства српског културног простора и жеље Срба да живе у јединству и слободи.

Потрајало је, у условима издаје, предаје, лоше прикривене окупације и свеколиких снажних притисака.

„Милетић“ се уморио, притиснут иако жив, више не мрда.

Свесни тога, милетићевци из Београда, Врњачке Бање и других крајева оснивају Удружење „Српски одговор“ са циљем да настави тамо где је уморни али поштовања вредан „Милетић“ стао.

Настављамо на програмским основама „Милетића“, преточеним у свеобухватни Програм, свесни да више није довољно подучавати и објашњавати, већ је неопходно свим цивилизованим (не само допуштеним) средствима борити се у оквиру глобалне битке која је почела жртвовањем Срба и Србије али се тиме не сме завршити. Та битка је добила замах, постала је светска, наши традиционални савезници су се пробудили и укључили. Тиме је постало могуће да жртва са њеног почетка, постане део победничке коалиције.

На планетарном бојном пољу стојимо поносни на време које смо савезницима својом жртвом купили, свесни да противник битку не може добити, јер је епоха коју је предводио – завршена.

Та епоха је почела борбом против економских, верских, сталешких и идеолошких монопола, за слободу конкуренције у свим областима. Прокламовала је слободу, равноправност и срећу појединаца и народа као врховни циљ. Завршава се универзалним монополом: једна идеологија, један тзв. светски језик, једна безлична нација, једна супер – држава, једна безимена, ни од кога изабрана Светска Влада, једна светска монета, једна оружана сила, једна – представничка демократија као пијаца на којој светски улртра-монопол тргује представницима, један информативни систем који не преноси, већ креира информације за потребе монопола, монополска фетишизација мањина које посредством неизабране Светске Владе и принудом њеног монопола силе, овладавају светом.

Овакав свет запљуснут разним видовима „слобода“, осим оне праве, да ма о чему одлучује, лишен било каквог моралног принципа, није више у стању да створи нову вредност упркос фантастичном напретку знања и технологија.

Овакав свет је неодржив, неминовно тоне у хаос а са њим и светски хегемон. Зато је његов пораз неминован али он никако аутоматски не доноси победу нама и нашим савезницима. Победиће онај који после сумрака идеологија 20. века, који нам је донео нацифашизам, комунизам и у коначници неолибарализам, који су сваки за себе прокламовали успостављање Новог светског поретка, дефинише Нови људски поредак на нараслом  знању и нараслој свести људске заједнице да је он могућ. Битка је почела... Артикулација те битке је од изузетне важности за успех. Само побуђивање наде да је могуће доћи до друштва истинског хуманизма није довољно. Неопходно је ангажовати сва знања којима располажемо на практичном уобличавању односа у људској заједници 21. века.

Они свакако подразумевају слободу и не искључују морал, уважавају потребу за стварањем нове вредности, не као смисла, већ као СРЕДСТВА за обезбеђење људског постојања. Подразумевају срећу за чије остварење није потребна нечија несрећа, као и постојање и коегзистенцију држава и народа а не њихово претапање у англосаксонском лонцу. Изнад свега, подразумевају универзалну контролу воље за моћи, која је човечанству донела више несрећа и од највећих ратова зарад пљачке.

Технологија данас омогућава стварање друштава директне демократије без посредника (персонално друштво) али и манипулацију без граница.

Заједно са савезницима, имамо довољно снаге да доживимо и преживимо пад противника који је у току.

Да би тај пад донео истинску и трајну слободу, смисао и принципе постојања Нове људске заједнице, треба заједно да је дефинишемо. Зато смо данас и убудуће овде са вама.

Историјско и духовно наслеђе Срба као и наших савезника у овоме ће свакако помоћи.“

 

Упркос великим тешкоћама и отпорима, недавно је регистровано Удружење под називом: Српски државотворни покрет „Светозар Милетић“, чији оснивачи и чланови настављају рад Удружења сличног назива чија је активност прекинута.

Српски одговор“ који је и настао са истом намером, братском Удружењу жели успех у раду, спреман на сваковрсну сарадњу.

 

Заменик председника

Удружења „Српски одговор“

ЗОРАН КОНТИЋ